Parzymy herbatę

Klasyczne parzenie herbaty:

1-1,5 łyżeczki herbaty na 0,25 litra wsypać do rozgrzanego dzbanka i zalać świeżą, wrzącą wodą. Zaparzając zieloną chińską herbatę powinno się przegotowaną wodę ostudzić do temperatury 70-80°C. Zieloną herbatę japońską parzyć w temperaturze 60-70°C.

 

  • Zalecane czasy parzenia wynoszą:
  • Czarne herbaty 3-5 min.
  • Darjeeling 2-3 min.
  • Zielone chińskie 2-3 min.
  • Zielone japońskie 1-1,5 min.
  • Oolong 1-2 min. (przy mocniejszym dozowaniu)
  • Herbaty od A do Z 2,5-3min.
  • Białe herbaty 2-3min.

Herbaty zielone oraz Oolong można parzyć nawet pięciokrotnie. Czarne herbaty można  serwować z dodatkiem mleka, cukru lub słodzika w proporcjach  według własnych  upodobań.

W celu uzyskania pełnego smaku, szczególnie przy herbatach Darjeeling i herbatach zielonych polecamy używać  wody  bez  chemicznych  dodatków, ewentualnie wody mineralnej nie gazowanej.


Przyrządzanie  herbatki  owocowej  i  ziołowej:


W gorącym czajniczku zalać wrzątkiem 1-1,5 łyżki stołowej owocowej herbatki.
Herbatka owocowa nie zawiera kofeiny i gorzkich składników. Może być
dowolnie długo parzona, a przynajmniej 5 - 8 minut. Dłuższe parzenie
zwiększa jej wydajność. Według uznania podawać z cukrem, słodzikiem, miodem
lub cukrem kandyzowanym. Serwować gorącą lub zimną.

Podane ilości odnoszą się do 0,25 litra wody.