Oznaczenia herbat
Wyciąg różnych skrótów używanych do oznaczenia herbat i ich znaczenie. W dawniejszych czasach z oznaczeń stosowanych dla herbaty można było poznać położenie każdorazowo zebranego liścia i - z pewnym ograniczeniem - jakość herbaty. Dzisiaj światowy handel herbatą posługuje się przyjętymi oznaczeniami do przedstawienia rzędu wielkości (corn) i jego subiektywnej klasyfikacji jakości. Rzeczywista jakość, aprobowana przez każdego użytkownika, może być stwierdzana tylko przez skosztowanie.
HERBATA LIŚCIOWA (Leaf Tea) -stanowi zaledwie 2% produkcji. |
|
Symbol |
Objaśnienie i zastosowanie symbolu |
GT |
Golden Tips. Produkowana na plantacjach ASSAM i DARJEELING. Zawiera same drobniutkie wierzchołki. Prawie bez smaku. Używana do produkcji mieszanek i polepszania ich optycznego wyglądu. |
SFTGFOP 1 |
Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1 i Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Pochodzi głównie z plantacji DARJEELING. Do niedawna również z ASSAM. Delikatny, bardzo drobny, selekcjonowany materiał dobrany ze szczególną starannoscią. Charakteryzuje się równomierną wielkością listków. |
TGFOP 1 |
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1/Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Najwyższa klasa jakości zestawiona z herbat produkowanych na plantacjach ASSAM i DARJEELING. |
GFOP 1 |
Golden Flowery Orange Pekoe 1. Obecnie używana nazwa na określenie wysokiej jakości herbaty z plantacji w Kenii. W ASSAM i DARJEELING mało używana. |
FOP/FOP 1 |
Flowery Orange Pekoe/Flowery Orange Pekoe 1. Druga klasa jakości herbaty liściowej z ASSAM, DOOARS i BANGLADESZ. Wysoki stopień jakości w Chinach. Zawiera długie liście, częściowo zdrewniałe, z otworami. Mało wierzchołków (Tips). |
OP Sup. |
Orange Pekoe Superior. Oznaczenie używane tylko dla herbat z INDONEZJI (Jawa, Sumatra). Bardzo dobrej jakości herbata o małych listkach. |
OP |
Orange Pekoe. Podstawowy gatunek herbaty z CEJLONU i JAWY. Zawiera częściowo długie, sztywne liście bez wierzchołków (Tips), z niewielką ilością otworów (perforacji). |
BOP 1 |
Broken Orange Pekoe 1 - Semil Leaf Tea. "Półliściowa herbata" - specjalność "Nizinnych regionów Cejlonu". Grube, czarne liście herbaciane. Produkuje się również mieszankę 40%OP i 60%Pekoe/BOP. |
OFF Grades |
Określenie jakości produkcji nierozdzielonej gatunkowo. Tego typu herbata zawiera wszystkie gradacje liści. |
HERBATA ŁAMANA - CIĘTA (Broken Tea). Produkcja tego typu herbaty wynosi około 98% całej światowej podaży. |
|
Symbol |
Objaśnienie i zastosowanie symbolu |
TGFBOM 1 |
Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.Małe, drobno pocięte (połamane) liście z plantacji ASSAM i DARJEELING. Herbata ta zawiera bardzo dużo wierzchołków (Tips) równomiernie połamanych. |
GFBOP 1 |
Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Jest to najwyższej klasy herbata pochodząca, w głównej mierze z plantacji ASSAM i KENII o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków (Tips). |
GBOP |
Golden Broken Orange Pekoe 1. Jest drugą kolejną klasą jakości herbaty pochodzącej z ASSAM i KENII o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków (Tips). |
FBOP |
Flowery Broken Orange Pekoe 1. Grubo połamany surowiec z niewielką ilością tipsów z plantacji: ASSAM, CEJLON, INDONEZJI, CHIN, BANGLADESZU POŁUDNIOWEJ AMERYKI. W Południowych Indiach w prowincjach TRAVANCORE i NILGIRI często Pekoe określa się jako FBOP. |
BOP |
Broken Orange Pekoe. Główny stopień jakości dla określenia herbat z CEJLONU, POŁUDNIOWYCH INDII, JAWY i CHIN oraz herbat produkowanych metodą CTC z plantacji ASSAM i BANGLADESZ. Daje mocny, ciemny i aromatyczny napar. |
BOP 1 |
Broken Orange Pekoe 1. Oznaczenie herbaty pochodzącej z nisko położonych plantacji CEJLONU. Z plantacji wyżynnych CEJLONU (UVA), oraz z SUMATRY. Posiada dodatkowo pojedyncze wierzchołki (Tips) i jest nieco lepsza od nizinnej. |
BP/BOP 2 |
Broken Pekoe/Broken Orange Pekoe 2. Pochodzi z INDONEZJI, CEJLONU i POŁUDNIOWYCH INDII. Liście zwinięte prawie w rurkę z otworkami i częściowo bardzo zdrewniałe. |
BP 1 |
Broken Pekoe 1. Głównie herbata łamana - cięta (broken) z KENII, TANZANII i ze wszystkich krajów produkujących metodą CTC. |
FBOPF |
Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Pochodzi przeważnie z CEJLONU z nisko położonych plantacji o dużej zawartości drobnych, specjalnie pokruszonych liści (Fannings) z pojedyńczymi wierzchołkami (Tips). |
BT |
Broken Tea. Pochodzi z SUMATRY, CEJLONU, częściowo z POŁUDNIOWYCH INDII o dużych, mięsistych liściach równomiernie pokrojonych i znacznej objętości. |
BOP Grob. |
Broken Orange Pekoe Grob. Indonezyjskie oznakowanie dla PEKOE. |
BPS |
Broken Pekoe Souchong. Oznaczenie dla dużych liści z plantacji ASSAM i DARJEELING. |
P/FP |
Pekoe/Flowery Pekoe. Główny produkt z CEJLONU i POŁUDNIOWYCH INDII, częściowo też z KENII. Najczęściej grube, mięsiste, połamane liście. Z nizinnych plantacji CEJLONU sporządzany jest również w postaci granulowanej (Curly Tea). |
BOPF |
Broken Orange Pekoe Fannings. Produkowana na CEJLONIE, w INDONEZJI, POŁUDNIOWYCH INDIACH, KENII, MOZAMBIKU, BANGLADESZU i CHINACH. Czarna herbata o równomiernie, bardzo drobno pociętych liściach. Nie zawiera Tipsów. W INDONEZJI zawiera również małe, delikatne listki i często bywa określana jako BOP. |
TGFOF |
Tippy Golden Flowery Orange Fannings i Golden Flowery Orange Fannings. Delikatna, wysortowana, specjalnie przesiewana herbata DARJEELING stosowana do produkcji wysokiej jakości herbat ekspresowych. |
FOP |
Flowery Orange Fannings. Produkowana przeważnie na plantacjach ASSAM, DOOARS i BANGLADESZ. Liście bardzo drobno połamane (maleńkie okruchy). Ulubiona herbata we wschodniej FRYZJI. Występuje tam jako WSCHODNIOFRYZYJSKA MIESZANKA. Bardzo aromatyczna, wydajna i mocna. |
OF |
Orange Fannings. Bardzo dobra herbata z POŁUDNIOWYCH INDII, częsciowo z AFRYKI i AMERYKI POŁUDNIOWEJ. |
PF 1/PF |
Pekoe Fannings 1/Pekoe Fannings. Produkowana na plantacjach ASSAM, POŁUDNIOWYCH INDII, BANGLADESZU, KENII, TANZANII, MALAWI. Otrzymywana z produkcji metodą CTC. Drobna, jednakowego kształtu. Ciemna, aromatyczna i mocna. PF z ASSAM jest absolutnie najwyższej jakości. |
FNGS/ |
Fannings/Fannings 1. Otrzymywana w produkcji CTC charakteryzuje się drobnymi, podłużnymi włóknami i wzdłużnie łamanymi listkami. |
BTF |
Stopień granulacji w produkcji metodą CTC. Określany indywidualnie dla rejonu uprawy. |
PD |
Pekoe Dust. Otrzymywana na plantacjach ASSAM, POŁUDNIOWYCH INDII, BANGLADESZU, KENII, TANZANII I MALAWI. Jest to bardzo drobny materiał, prawie pylisty (Dust) jednakowej granulacji, bardzo ciemny, prawie czarny. |